AANSCHAF
De aanschaf van een huisdier is iets waar lang en goed over nagedacht moet worden, onafhankelijk van welk soort huisdier dat je in huis haalt. Een groot misverstand bij het aanschaffen van een konijn is dat deze beestjes perfect zijn als starterdier voor kleine kinderen. Hoe zou het ook anders kunnen? Kijk hoe zacht en pluizig dat deze lieverds zijn! Niets is echter minder waar. Het grote merendeel van de konijnen vindt het absoluut niet leuk om opgepakt en geknuffeld te worden. Dit kan zelfs zo ver gaan dat ze gaan beginnen krabben en bijten, of in het ergste geval, gaan spartelen en daardoor hun fragiele rugje breken.Â
In dit artikel gaan we een paar punten bespreken die erg belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden bij de aanschaf van een konijn.
Gezondheid
Bij de aankoop of adoptie van een konijn is het zeer belangrijk de algemene gezondheid van het konijn te controleren. Ziet de vacht er verzorgd uit? Glanzen de oogjes mooi? Zijn de oortjes proper? Dit zijn makkelijke dingen om even te controleren die jou reeds iets kunnen zeggen over de algemene gezondheid van het konijn. Dit biedt echter geen garantie dat het konijn daadwerkelijk volledig gezond is, maar het is een eerste en belangrijke stap bij de aanschaf van een konijn.Â
Ook de leeftijd van een konijn is iets belangrijks om in de gaten te houden. Alle jonge dieren moeten best een aantal weken bij de moeder blijven om latere gedrags- en gezondheidsproblemen te vermijden. Het is wettelijk verplicht dat konijnen minimaal vier weken bij het moederdier moeten verblijven vooraleer zij bij haar weggehaald mogen worden. Vraag dus zeker na hoe oud het konijn is dat je gaat aanschaffen!
Gezelschap
Konijnen zijn groepsdieren. Een konijn zal nooit zo gelukkig zijn alleen als dat het gaat zijn met een speelkameraadje. Dit is zeker iets om in het achterhoofd te houden bij de aanschaf. Je moet echter wel opletten welke twee konijntjes je bij elkaar zet. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje bij een vrouwtje. Twee mannetjes of twee vrouwtjes samen leidt vaak tot ruzie en vechten.
De introductie van de twee konijnen is ook een zeer belangrijke stap. Heb je reeds een konijn en wil je daar een ander konijn bij zetten? Zorg dan dat de introductie op een neutraal terrein gebeurt. Indien dit niet op neutraal terrein gebeurt zou het kunnen zijn dat het konijn dat je reeds hebt territoriaal zou kunnen worden en het nieuwe konijn zelfs geen kans geeft. Laat de konijntjes langzaam aan elkaar wennen en laat ze tijdens die introductiemomenten nooit alleen. Het is zeer belangrijk dat je niks gaat overhaasten! Laat de konijnen eerst een 5-tal minuutjes samen per keer dat je ze samen zet, en laat deze tijd langzaamaan oplopen. Zie je dat alles goed blijft gaan, zelfs als ze een hele poos bij elkaar zitten, dan kan je de stap maken om ze permanent bij elkaar te zetten.
​
Let op! Indien jouw mannelijk konijn pas net gecastreerd is, kan deze tot nog 6 weken na de operatie vruchtbaar blijven en is het beter om jouw koppeltje wat langer uit elkaar te houden indien je geen kleintjes wilt!
Ook is het belangrijk om de konijnen niet samen te zetten met bijvoorbeeld cavia’s of kippen. Konijnen en cavia’s leven volgens volledig andere ritmes en hebben ook andere benodigdheden qua voeding. Het samen zetten van konijnen met andere dieren resulteert vaak in gevechtjes.
Konijnenverblijf
Bij de meeste dieren geldt, hoe meer ruimte hoe beter, en voor konijnen is dit niet anders. Afhankelijk van wat je liever hebt kan je ervoor kiezen om jouw konijnen binnen of buiten te houden. De beste combinatie is om zowel een hok/kooi als een ren te voorzien. Sommige mensen kiezen ervoor om hun konijnen vrije toegang te geven tot het volledige huis, waar andere eerder kiezen om een kamer voor het konijn te voorzien. Indien je een ren buiten voorziet, zorg er dan zeker voor dat je een knaagbestendige draad minstens 50cm diep ingraaft. Konijnen houden er namelijk van om tunnels te graven en voor je het weet hebben ze een tunnel onder de omheining door gegraven en kunnen ze op deze manier ontsnappen.Â
Wanneer je je konijnen buiten houdt is het belangrijk dat de volledige omheining knaagbestendig is, en dat er een hok voorzien wordt waarin ze kunnen schuilen. Ook, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de konijntjes op zonnige dagen een plekje in de schaduw hebben waar ze weg kunnen van de hitte, want met hun dikke vacht krijgen ze het al snel te heet op zulke dagen!
Voeding
Veel mensen hebben een vertekend beeld van wat een konijn precies nodig heeft qua voeding. Hooi is de hoofdvoeding van een konijn en zou dus ten alle tijden beschikbaar moeten zijn. Hooi is vezelrijk en energiearm, wat zeer belangrijk is voor het konijn en zijn/haar darmstelsel. Het kauwen van het hooi zorgt er ook voor dat de tanden van het konijn (die continu blijven groeien) zullen afslijten en daardoor gaan er minder snel haken vormen die tandproblemen kunnen veroorzaken.
Naast hooi kan je je konijn als extraatje ook wat krachtvoer geven, maar dit is niet noodzakelijk. Krachtvoer zijn de algemeen bekende pellets. Wanneer je naar een winkel gaat om voeding te kopen voor een konijn, is het zeer belangrijk om de zak goed te lezen. Zo is er een verschil tussen een complete voeding en een aanvullend voeder.
​
Voor meer informatie over voeding, klik je hier! (Coming soon)
Verzorging
Bij de aanschaf van een konijn komt nog zoveel meer kijken. Konijntjes worden gemiddeld acht jaar oud, en dus is het belangrijk dat je jezelf afvraagt of je de mogelijkheid hebt om zoveel jaren voor de beestjes te zorgen. Hieronder vind je een klein schema van de taken die allemaal komen kijken bij de verzorging van een konijn:
​
Dagelijks:
Verse voeding voorzien en het bevuilde hooi en andere voeding verwijderen
Vers water voorzien
Optioneel: indien je een toiletbak gebruikt (ja, konijnen kunnen zindelijk zijn!), moet je deze ook dagelijks leegmaken
Wekelijks:
Volledige hok reinigen
Drink- en eetbakken reinigen
Indien nodig: nieuw knaagmateriaal voorzien zodat de konijntjes hun tanden zelf kunnen onderhouden!
Maandelijks:
Tanden controleren
Nagels controleren