top of page
Image by Степан Галагаев

SPIJSVERTERINGSSTELSEL

Spijsvertering: Welkom

Konijnen hebben een zeer bijzonder spijsverteringsstelsel. Het zijn herbivoren en moeten dus al hun energie halen uit plantaardige voeding. Het is echter zeer moeilijk om voldoende energie hieruit te halen dus moeten ze eigenlijk de hele dag lang blijven eten. Het ‘knagen’ op deze voeding, zoals hooi of pellets, gaat helpen bij het afslijten van hun continu groeiende tanden. Dit is een eerste belangrijke stap van het spijsverteringsstelsel.

Spijsvertering: Tekst

De maag

Wanneer de plantaardige voeding in voldoende kleine stukjes gehakt is door de tanden, gaat het door naar de maag om de voorbereiding van de vertering in te zetten. De maaginhoud is sterk zuur, wat belangrijk is om de eiwitsplitsende enzymen aan het werk te zetten. De meeste zoogdieren hebben een maag die omringd wordt door allerlei spieren. Bij het konijn is dit echter niet zo en spreken we van een ‘stopmaag’. Door het gebrek aan spieren zal de maag niet aan actief voedseltransport doen waardoor de voeding in de maag blijft zitten zolang er geen nieuwe voeding aangeboden wordt. Door het binnenkomen van nieuwe voeding in de maag, wordt de geweekte brei verder geduwd tot in de dunne darm. Dit is de belangrijkste reden waarom een konijn continu moet blijven eten.

Spijsvertering: Tekst
d224223a2b9337f43559cf24545fb940.png

Het caecum of blindedarm

Aan de overgang van de dunne darm naar de dikke darm, zit er bij het konijn nog een speciale ‘gistkamer’ genaamd het caecum of blindedarm. Alle onverteerbare voedingsonderdelen worden rechtstreeks naar de dikke darm gestuurd en zullen het konijn verlaten als harde, droge keutels. De rest van het voedsel zal eerst het caecum passeren en zal daar door speciale bacteriën gegist worden om de overige energie eruit te kunnen halen. De rest van deze brei wordt dan als zachte keutels, genaamd caecotrofen, uitgescheiden door het konijn en meteen terug opgegeten om zo opnieuw verteerd te kunnen worden. Dit maakt de spijsvertering van het konijn zeer efficiënt omdat er zoveel mogelijk energie en andere voedingsstoffen uit de voeding wordt gehaald.

Spijsvertering: Afbeelding

Mogelijke problemen van het spijsverteringsstelsel:

  • Wanneer er te veel korrels of pellets aan het konijn gevoerd worden, kan het zijn dat het konijn stopt met het opeten van hun caecotrofen. Indien dit het geval is, is het belangrijk om minder pellets te voeren en meer hooi te voorzien voor je konijn. 

  • Wanneer een konijn zijn/haar caecotrofen niet meer opeet, kan het zijn dat deze aan de poep van het konijn blijven plakken, een zogenaamde ‘plakpoep’. Wanneer dit gebeurt, kan dit vliegen aantrekken, die op hun beurt eitjes zullen leggen en de kans op maden sterk zullen verhogen. 

  • Wanneer u merkt dat uw konijn problemen heeft met het eten van voeding, of het aanmaken van keutels, contacteer dan uw dierenarts. Uw dierenarts zal u een juiste behandeling kunnen aanraden om de darmmotiliteit en/of de eetlust van uw konijn te stimuleren en zal u eventueel aanraden om dwangvoeding op te starten om het konijn verder te helpen. 

Spijsvertering: Tekst
bottom of page