top of page

DE STEKELMUIS

stekelmuizen.jpg
Stekelmuis: Welkom

Herkomst

​

Stekelmuizen zijn afkomstig van warme, droge gebieden in Afrika en Zuidwest-Azië. Daar leven ze in familieverband in woestijnen, droge steppen en met struiken en bomen begroeid terrein.
Ze gebruiken spleten tussen rotsen of ruimtes onder wortels als hun hol. Soms nemen ze verlaten holletjes van andere dieren over.

Stekelmuis: Tekst

Eigenschappen

De stekelmuis heeft een spitse kop, zwarte ogen en een onbehaarde staart en (vrij grote) oren. De achterhand is vrij rond. Hun naam hebben ze te danken aan hun stekelige vacht.
Ze wegen amper 10 tot 40 gram en worden 7 tot 12 cm groot met nog eens 4 tot 10 cm staart.
Hun levensverwachting is niet erg hoog, maar in gevangenschap kunnen ze toch 3 tot 5 jaar oud worden.

De meeste soorten stekelmuizen zijn dag- en nachtactief. Van nature zijn het actieve schemerdieren die korte periodes rust en activiteit afwisselen.
Het zijn nieuwsgierige diertjes die komen kijken, als ze aan je gewend zijn kunnen ze op je hand klimmen voor een lekkernij maar ze worden niet graag geaaid of vastgepakt.
Aangezien stekelmuisjes niet echt tam worden, zijn ze enkel geschikt als kijkdier en niet om als knuffeldier te houden.

Stekelmuis: Tekst

In groep

Stekelmuizen zijn sociale dieren die samen gehuisvest  moeten worden. Ideaal zijn kleine groepjes van hetzelfde geslacht.
Je vormt het groepje best wanneer ze nog jong zijn, dan is de kans dat het fout loopt het kleinst.
De diertjes moeten minstens 4 weken oud zijn als je ze aanschaft, liefst zelfs 6 weken.
Vrouwtjesmuizen bij elkaar vormt geen probleem. Mannetjesmuizen kunnen ook samen gehouden worden zolang er geen vrouwtje in de buurt is. Als dit wel het geval is gaan de mannetjes namelijk vechten. De combinatie mannetje-vrouwtje wordt niet gemaakt als er geen nakomelingen mogen komen.
Als je start met houden van stekelmuisjes wordt een groepje van 2 of 3 vrouwtjes aangeraden. Deze kunnen eventueel uit hetzelfde nest komen. Hoe groter de groep hoe meer kans dat er een individu niet geaccepteerd wordt. Wil je toch meer dan 3 diertjes houden, zorg dan dat het verblijf ruim genoeg is zodat ze elkaar uit de weg kunnen wanneer ze dit wensen.
Houd je een diertje alleen dan zal het gaan vereenzamen, kan het zich gaan vervelen en kunnen er gedragsstoornissen optreden.

Stekelmuis: Tekst

Hanteren

Wil je jouw diertjes verplaatsen, dan laat je ze best in een doosje kruipen en verplaats hen met het doosje in het geheel. Als jouw dieren van jongs af aan gewend zijn aan mensenhanden kan je een kommetje vormen met jouw handen. Let wel op: stekelmuisjes worden niet graag gepakt. Vouw je je handen te dicht om hen heen zullen ze snel bijten.
Je mag deze muisjes nooit bij hun staart pakken, daar laat de huid makkelijk los. Het bloederige stuk kale staart valt dan af of de muis kan dit er zelf afbijten. Deze groeit nadien niet meer aan.
Pak deze diertjes ook niet vast bij hun nekvel. Ook hier kan de huid lossen als een soort verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. De ontstane wonde aan de nek/op de rug is normaal na 30 dagen genezen, inclusief vacht en zonder littekens. Stekelmuizen hebben ook de regeneratieve eigenschap om scheuren en gaten in hun oren weer te herstellen.

De huid van stekelmuizen is veel brozer dan deze van de gewone huismuis. Om de huid van een gewone muis te doen scheuren is 77 keer meer kracht nodig. Wees daarom altijd voorzichtig bij het hanteren van een stekelmuis.

Denk er ook aan om je handen te wassen voor je een stekelmuis oppakt. Indien je hand nog naar iets lekkers of juist iets engs ruikt, kan de muis bijten.
Was je handen opnieuw na het aanraken van de muis.

Stekelmuis: Tekst

Voeding

De stekelmuis is een alleseter. Ze eten zaden en plantenmateriaal maar hebben ook nood aan dierlijke eiwitten. Als basis kan je ratten- of muizenvoer geven en dit aanvullen met insecten zoals krekels, sprinkhanen of meelwormen. Als bron van dierlijk eiwit kan je hen ook eens een katten- of hondenbrokje geven ter afwisseling, hieraan knabbelen vormt een bezigheid voor de diertjes.
Let op dat je niet te veel meelwormen of zonnebloempitten voert. Dezen bevatten veel vet en stekelmuizen hebben de neiging om dik te worden, wat hen gevoelig maakt voor suikerziekte.

Stekelmuizen zijn afkomstig van droge gebieden, hun spijsverteringsstelsel is dus ook gewend aan vochtarme voeding. Geef daarom groenvoer dat bestaat uit gedroogde kruiden of gedroogd gras/hooi. Vochtrijke groenten of fruit kunnen darmproblemen veroorzaken.

Zorg dat er altijd vers water aanwezig is, een (glazen) drinkflesje is handig hiervoor. Doordat deze kleine knager aangepast is aan het leven in droge gebieden, zuinig omgaan met water, is het geen grote drinker en produceren ze niet veel urine.

Stekelmuis: Tekst

Huisvesting

De huisvesting van stekelmuizen is van groot belang. Hiervoor dien je op de hoogte te zijn van enkele zaken. Omdat ze afkomstig zijn van warme, droge gebieden, dien je dit woestijnklimaat na te bootsen in hun verblijf. Dit kan door ze te houden in een grote glazen bak met speelzand als bodembedekking. In een laag zand van zo’n 5cm kunnen ze ook lekker graven en woelen. Eventueel kan je hooi onder het zand mengen maar voorzie ook schoon hooi om aan te knabbelen.


Zorg overdag voor een temperatuur van 22 tot 24°C in het verblijf. ’s Nachts mag de temperatuur ietsje lager liggen maar deze mag nooit onder de 18°C zakken. Indien je hier een warmtelamp voor nodig hebt, hang deze dan buiten het verblijf zodat de stekelmuisjes zich er niet aan kunnen bezeren. Gebruik voor ’s nachts een infrarode of keramische warmtelamp. Dezen geven geen licht waardoor ze het dag-/nachtritme niet verstoren. Plaats de kooi niet in de volle zon want de temperatuur mag niet boven de 30°C stijgen. Vermijd tocht en vocht in het verblijf, de luchtvochtigheid zou tussen de 35 en 50% moeten bedragen.

​

Leg enkele stenen en een omgekeerde bloempot in het verblijf als slaapplaats. Zorg voor meerdere schuilplaatsen. Deze diertjes leven grotendeels op de grond dus er moet voldoende beweegruimte zijn op de grond. Daarnaast kunnen ze erg goed klimmen en dit doen ze ook graag. Om hen deze mogelijkheid te geven kan je dik touw, laddertjes en takken in het verblijf plaatsen. Zorg ervoor dat deze stevig staan. Op de bodem kan je eventueel lege wc-rolletjes leggen, door deze tunneltjes kruipen ze graag.
Wilgentakken of takken van fruitbomen zijn geschikt om aan te knagen zodat hun tanden in goede conditie blijven.


Tijdens hun actieve periode klimmen en klauwteren deze diertjes graag, een uitdagende en afwisselende indeling van het verblijf gaat verveling en stress tegen.


Stekelmuizen kunnen goed springen, het is dus nodig om de kooi af te dekken!

​

Stekelmuizen hebben geen sterke geur en produceren weinig urine. Dit heeft als gevolg dat als je om de dag de natte en vieze plekken uit het verblijf schept en etensresten verwijdert, het voldoende is om de rest van de kooi eens per drie weken te verschonen. Verwijder bij het schoonmaken niet alle bodembedekking in één keer want dan verliest het verblijf zijn vertrouwde geur voor de muizen. Vervang liever steeds de helft.

Stekelmuisjes zijn erg snel en springerig, wees dus alert bij het verschonen van het verblijf.

Stekelmuis: Tekst
Stekelmuis: Tekst
bottom of page