top of page
Pet The Bunny

VACCINATIE

Heb jij konijntjes? Ga dan zeker elk jaar eens langs bij de dierenarts!

Het is erg belangrijk dat je je konijn jaarlijks laat controleren zodat je zeker niets mist van problemen of aandoeningen. Konijnen zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn en ziekte. 
Wat wordt er nu juist gecontroleerd op zo een jaarlijkse controle? Dat gaan we in deze post even samenvatten.

Vaccinatie: Over mij
Image by Emiliano Vittoriosi
Vaccinatie: Welkom

Het onderzoek zal van start gaan met enkele vragen die je krijgt van de dierenarts. Deze zullen gaan over de voeding, gedrag en medische geschiedenis van je konijn. Hieruit kunnen soms al bepaalde dingen worden afgeleid. 
Tijdens het medisch onderzoek wordt zo goed als het hele lichaam van het konijn nagekeken. 
Wanneer de oren onderzocht worden, worden ze gecontroleerd op oor uitscheiding. Deze uitscheiding kan wijzen op mijten, gist of bacteriën. Als de uitscheiding aanwezig is wordt er een staal van genomen, dit wordt onderzocht onder de microscoop. 
De ogen worden gecontroleerd op tekenen van zwellingen, infecties of een traanbuisobstructie. Gezonde oogjes zijn helder, zonder uitscheiding. 
De vacht en de huid wordt onderzocht op huidschilfertjes, parasieten, irritaties van zich te krabben of bijten, letsels en vachtverlies. Ook wordt de vacht en de huid onderzocht op mijten. Hiervoor wordt steeds gecheckt achter de nek en rond het staartgebied.

Vaccinatie: Tekst
Image by Степан Галагаев
Vaccinatie: Afbeelding

Zoals we in een post al eerder vermeldden groeien de tanden steeds door, het konijn heeft een elodont gebit. Daarom is het belangrijk dat de snijtandjes regelmatig worden gecheckt op vergroeiingen of misvormingen. De achterste tandjes, de molaren achteraan in de mondholte worden gecontroleerd met behulp van een otoscoop met een lange speculum op scherpe punten, ook wel spikes genoemd. Hierbij wordt ook de mondholte gecheckt op zweren, zwellingen, afscheidingen of kwijlen.  
Natuurlijk wordt er ook naar het hart en de longen geluisterd. Dit doen we met een stethoscoop. De buik controleren we om de grootte en de vorm van de organen te controleren. 
Soms worden er extra testen gedaan op het bloed of urine om zeker alle mogelijke problemen uit te sluiten.

Vaccinatie: Tekst
Image by Gustavo Zambelli
Vaccinatie: Afbeelding

Er wordt aangeraden je konijn steeds in het voorjaar te laten inenten. De grootste besmettingskans is namelijk in het voorjaar en in de zomer. Je konijn krijgt dan één vaccinatie. Deze is goed om een reeks aandoeningen tegen te gaan, Myxomatose en RHD. Het vaccin zal een jaar geldig zijn. 
Na dit dierenartsbezoek zou je konijn er weer een jaartje tegen moeten kunnen.

Vaccinatie: Tekst
bottom of page