HUISVESTING
De basis van een goede huisvesting voor je konijn bestaat altijd uit het voorzien van een kom voor water of een waterfles, een voederbakje, hooi en wat speelgoed als kooiverrijking. De kommetjes moeten zwaar genoeg zijn, zodat ze niet kunnen omkantelen als het konijn erop steunt. Â
Het is zeer belangrijk dat konijnen in een omgeving verblijven die voldoet aan hun fysieke, sociale en ethologische behoeften. Zo zouden ze ten allen tijden voldoende ruimte moeten hebben om te kunnen lopen, springen, grazen, graven, uitstrekken, rusten en om op hun achterpoten te kunnen staan, zonder dat hun oren het dak van de kooi raken.Â
Door het voorzien van goede huisvesting en kooiverrijking, zullen konijnen zich niet gaan vervelen.
Je kan het huisje van je konijnen via buizen verbinden met een grotere uitloopren.
Kooi
Hoe groot zou de kooi van mijn konijn minimaal moeten zijn? Over het algemeen geldt: hoe meer ruimte, hoe beter. De optimale grootte van een verblijf voor twee middelgrote konijnen, ongeacht of ze binnen of buiten gehouden worden, is minimum 3m lang x 2m breed x 1m hoog. Binnen deze afmetingen kan er een afgesloten huisje/ruimte voorzien worden waarin de konijnen kunnen rusten, schuilen tegen extreme temperatuurs- en weersomstandigheden, zich veilig voelen en waar ze beschermd zijn tegen roofdieren. De slaapplaats zou een minimum afmeting moeten hebben van 1,8m lang x 0,6m breed x 0,6m hoog. Het zou er ook altijd warm, droog, tochtvrij, maar toch goed geventileerd moeten zijn. (Sommige bronnen geven aan dat er minstens 2 m² per konijn voorzien zou moeten worden.)
​
Aan dit huisje kan een permanente uitloopren verbonden worden. Deze verbinding kan rechtstreeks zijn, waarbij zowel de ren als het huisje binnen de afmetingen van 2m x 3m vallen, maar kan ook via een tunnel zijn. Wanneer er een verbinding is via een tunnel, zou de ren op zich 2m x 3m groot moeten zijn, opdat de konijnen natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals af en toe een sprintje trekken i.p.v. enkel te huppelen. Het huisje telt dan niet mee in de afmetingen. Konijnen zouden permanent de mogelijkheid moeten hebben om zich vrij te verplaatsen tussen hun huisje en hun ren. Het verblijf van konijnen zou hen ook altijd van schaduw moeten kunnen voorzien tijdens zonnige dagen.
​
Als de ren voldoet aan deze afmetingen, dan is ze groot genoeg voor een drinkbak of drinkfles zowel in het huisje als in de ren, een voederbak, hooi en kooiverrijking, maar ook zodat konijnen nog steeds hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Beddingmateriaal
Beddingmateriaal wordt vooral gebruikt om een warme en comfortabele ligplaats te creëren voor konijnen. Men verkiest hiervoor het gebruik van stro boven dat van hooi, omdat het beter warmte kan vasthouden. Men gebruikt best stro van goede kwaliteit, dat zo weinig mogelijk stoft en zo zacht mogelijk is. Hierdoor verkleint ook de kans op oogletsels en het voorkomt het ontstaan van een stoffige omgeving. Een andere reden waarom men liever stro gebruikt dan hooi, is omdat konijnen minder snel geneigd zijn om stro op te eten als er ook hooi ter beschikking wordt gesteld als voeding. Het is geen probleem als konijnen toch stro opeten. Er zitten alleen minder nutriënten in dan in hooi. Het gebruik van zaagsel vermijdt men liefst, aangezien dit kan zorgen voor irritatie aan longen en huid, maar ook kan zorgen voor problemen met de lever.
De toiletplaats van konijnen moet ook voorzien zijn van substraat, maar deze is best gescheiden van hun slaapplaats. Als substraat kan men gebruik maken van een stooiselbak, krantenpapier, hooi of stro of kattenbakvulling op basis van papier dat niet samenklontert en niet uitzet. Zorg ervoor dat je substraat gebruikt dat niet aan elkaar klontert en gebruik niets dat op klei gebaseerd is. Gebruik ook geen schilfers die gemaakt zijn van dennen- of cederhout, aangezien deze stoffen bevatten die voor leverproblemen kunnen zorgen bij konijnen. Een tip kan zijn om wat hooi op te hangen naast de toiletplaats, aangezien konijnen graag knabbelen tijdens de ontlasting.
Kooiverrijking
Het hoofddoel van kooiverrijking is het voorkomen dat konijnen zich gaan vervelen. Konijnen zijn zeer intelligente dieren, waardoor ze graag uitdagingen krijgen waar ze zich gedurende een lange tijd mee kunnen bezighouden. Met kooiverrijking bedoelt men die zaken waardoor konijnen hun natuurlijk gedrag zoals graven, lopen, springen, verstoppen, eten, enz. ten volle kunnen uitoefenen. Konijnen moeten kunnen ontdekken, bewegen en fourageren (voedsel zoeken), maar ze moeten ook zeker kunnen interageren met andere konijnen.
​
Het grootste deel van de tijd zullen konijnen in het wild zich bezighouden met fourageren. Daarom is het zeer belangrijk om ook in het verblijf van konijnen die als huisdier gehouden worden continu hooi te voorzien. Men kan konijnen ook aanmoedigen om te kauwen en zo hun natuurlijk gedrag laten vertonen door houten kauwsticks of takken van fruitbomen te voorzien. Deze mogen uiteraard niet chemisch behandeld zijn en moeten speciaal bestemd zijn voor konijnen. Je kan konijnen ook bezighouden door wat groenvoer doorheen het hok te verdelen, te verstoppen of op te hangen. Andere voorwerpen die gebruikt kunnen worden als stimulatie zijn bv. voederballetjes of puzzle feeders.
​
Naast hooi kan men best ook wat speelgoed voorzien. Enkele voorbeelden hiervan zijn papiersnippers, kartonnen dozen met gaten erin geknipt, tunnels, balletjes (niet te klein), plastic bloempotten, enz. Konijnen zullen van nature ook graafgedrag vertonen. Om dit gedrag te stimuleren, kan men een zandbakje maken door een grote plantenpot of kattenbak te vullen met kindvriendelijk zand.
​
Aangezien konijnen prooidieren zijn, hebben ze nood aan voldoende verstopplaatsen waar ze op elk moment terecht kunnen. Men kan hiervoor tunnels, kartonnen dozen, platformpjes, … voorzien waardoor ze zich ten alle tijden kunnen verschuilen tegen katten, roofvogels, vossen, enz. Deze verstopplaatsen moeten voorzien worden op plaatsen die vrij zijn van geuren van roofdieren en uit het zicht zijn van roofdieren.
​
Het voorzien van niveauverschillen in het konijnenhok zorgt er ook voor dat konijnen hun natuurlijk gedrag goed kunnen vertonen. Aan de ene kant kunnen ze de verhoogjes gebruiken als uitkijkpunt om gevaren vroegtijdig op te merken, zodat ze zich kunnen gaan verstoppen. Dit helpt ook bij het verminderen van stress. Aan de andere kant zullen platformpjes ervoor zorgen dat konijnen meer beweging krijgen en hun botten sterker worden, doordat ze erop en eraf kunnen springen. Enkele voorbeelden van verhogen zijn strobalen, stevige kartonnen dozen, houten kratten, een dak van een schuilhuisje, opgehangen plankjes en boomstammen.
Konijnen in huis
Wanneer je een konijn vrij in huis laat rondlopen en gevaarlijke of ongewenste situaties wil voorkomen, moet je je huis konijn-proof proberen te maken. Ze hebben dezelfde noden als konijnen die buiten leven, maar er zijn ook andere zaken waarmee rekening gehouden moet worden. De konijnen moeten beschermd worden tegen andere huisdieren, mogelijks giftige huisplanten, elektriciteitskabels, vertrappeld worden en ontsnappen naar buiten.
​
Elektriciteitskabels kunnen verstopt of beschermd worden door er een harde buis rond te plaatsen. Met plexiglas, onbehandeld hout of grasmatten kan je proberen om behangpapier, tapijten, deurstijlen, … te beschermen tegen knaagschade. Zorg altijd voor voldoende alternatieven waar ze op kunnen knabbelen en zich mee kunnen bezighouden.
​
Het is ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer niet te glad is, zodat ze zich niet zouden bezeren door uit te schuiven. De ruimte die je voorziet voor de konijnen kan je best ook beschermen tegen toilet accidentjes.