top of page
Image by Lorna Ladril

KONIJNEN KOPPELEN

Door gedragstherapeute Sofie Vanwinckel van Brave Loebas

Konijnen koppelen: Welkom

Waar moet je op letten wanneer je konijnen koppelt?

Eerst en vooral moet je starten vanuit een juiste match. Meestal wordt er aangeraden om een gesteriliseerd vrouwtje te koppelen aan een gecastreerd mannetje. Man-man en vrouw-vrouw gaan in zelden gevallen ook maar dit wordt niet zomaar aangeraden.

Zorg er steeds voor dat beide konijnen gezond zijn voor je start. Ziekte kan namelijk de koppeling beïnvloeden in een negatieve zin. Laat ze allereerst zeker nakijken door je dierenarts.

Heb je nog maar één konijntje zorg er dan voor dat deze al gesteriliseerd/gecastreerd is en wacht nog een 4 tot 8 tal weken alvorens je een vriendje erbij haalt. Idealiter laat je best beide konijnen castreren. Zo hebben ze geen kans op hormoonschommelingen en bemoeilijkt dit de koppeling niet.

Denk er aan dat wanneer je een tweede konijn neemt deze past bij het konijn dat je al hebt. Is hij/zij druk of rustig? Kan hij/zij bazig zijn? Is hij/zij stabiel of toch nog angstig. Deze zaken bepalen soms mee of een koppeling al dan niet zal slagen. Denk er ook aan dat wanneer je een al wat ouder konijn hebt deze niet altijd een jong geweld erbij wil.

Twee konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd zijn hierbij makkelijker te koppelen ook. Wil je er toch een kleintje bij, denk er aan dat het geslacht van konijnen soms lastig te zien is en je pas zekerheid hebt na 14 à 16 weken. Op deze leeftijd zijn ze ook al vruchtbaar. Denk er dus goed over na alvorens je voor een verrassing komt te staan.

Ook de grootte speelt een rol. Vaak vind je al een enorm verschil in karakter bij een Vlaamse reus in vergelijking met een dwergkonijn. Maar ook tijdens het koppelproces bestaat de kans dat ze elkaar bezeren als ze op elkaar gaan rijden. Kies dus best voor een maatje van dezelfde grootte.

Konijnen koppelen: Tekst

Waar haal je best een tweede konijn?

Als het kan ben ik zelf voorstander om een tweede konijn te adopteren uit een opvang. Dit omdat zij de konijnen en hun karakter al kennen maar ook omdat zij jou kunnen helpen met een goede match te maken tussen de konijnen. Sommige opvangen bieden ook koppelservices of speeddaten aan voor konijnen waar er op die manier gezocht wordt achter een match en je deze dan mee naar huis kan nemen.

​

In sommige gevallen zien we dat deze konijnen zelfs gekoppeld op een opvang het moeilijker hebben in jouw huis omdat ze dan terug komen naar het terrein van jouw konijn en er alsnog ruzie kan ontstaan.

Konijnen koppelen: Tekst

STARTEN MET KOPPELEN

Bij deze geef ik jullie enkele handvaten waarmee je aan de slag gaat als je zelf wil koppelen maar ook wanneer je een herintroductie tussen konijnen wil uitvoeren. Online zal je zeker verschillende methodes terug vinden om konijnen te koppelen. Hieronder is een van de methodes uitgelegd.

Konijnen koppelen: Tekst

Stap 1: Elkaar leren kennen

Richt twee konijnenverblijven in die naast elkaar, maar niet tegen elkaar staan. De konijnen moeten elkaar kunnen zien en ruiken, maar nog niet aanraken om te voorkomen dat ze elkaar kunnen bijten. Op die manier leren de konijnen elkaars geur kennen en ontdekken ze hoe de andere beweegt, zonder dat er conflicten kunnen ontstaan.

Gedurende deze tijd dat beide konijnen apart zitten kan je het makkelijkste hun gedrag observeren. Kijk hoe ze zich gedragen als er iets nieuws in hun hok staat of hoe gedragen ze zich als ze gestrest zijn? Met deze kennis zie je sneller wanneer je tijdens een koppeling moet ingrijpen.

Konijnen koppelen: Tekst

Stap 2: Wissel de konijnen van plaats

Verwissel de konijnen elke dag van verblijf. Zo kunnen ze elkaars geuren nog beter in zich opnemen en leren ze te leven in elkaars territorium. Doe dat gedurende minstens een week.

Konijnen koppelen: Tekst

Stap 3: Korte introductie

Richt een derde konijnenverblijf (3 a 4 m²) in dat voor elk konijn ‘nieuw’ en dus neutraal is. Dat wil zeggen dat de konijnen er nooit lang genoeg verbleven zijn om het als hun territorium te aanzien.

Doe je stevige rubberen laarzen aan en houd je borstel en blik en ovenhandschoenen bij de hand. Deze vormen voor jou bescherming maar het plastieken blik gaat ervoor zorgen dat jij een veilige manier hebt voor het opsplitsen van jouw konijnen wanneer mogelijk. Vergeet niet om diep in te ademen en ontspannen te zijn alvorens je verder gaat met de koppeling. Wanneer jij gespannen bent creëert dit extra spanning tussen de konijnen aangezien zij dit kunnen aanvoelen.

Zet beide konijnen in de ren, elk aan een andere kant en zet ze eventueel neer met hun rug naar elkaar. Observeer. Wanneer je merkt dat de spanning oploopt kan je met je borstel en blik een visuele barrière creëren waar nodig.

Laat de konijnen de eerste keer niet langer dan 15 minuten bij elkaar, steeds onder toezicht. Het is normaal dat ze achter elkaar aan rennen of op elkaar gaan rijden, maar wanneer ze beginnen vechten moet je ingrijpen en terugkeren naar de vorige stap.

​

Voorbeelden van spanning

  • Oren plat naar achteren

  • Staart omhoog (de onderzijde is zichtbaar)

  • Het lichaam is gespannen

  • Het konijn gromt

  • Het konijn jaagt achter het andere konijn

  • Het konijn valt uit en/of bijt

  • Het konijn probeert in de geslachtsdelen van het andere konijn te bijten

  • Het konijn bijt, houdt de andere vast en trapt met de achterpoten

  • Over/op elkaar springen

  • Snelle, scherpe bewegingen

  • Vergrote pupillen

  • Zich klein maken

  • Vluchten


Vaak zien we dat konijnen welke in hun eerste sessie samen het relatief goed doen ook sneller zijn in het koppelproces. Maar niet getreurd wanneer ze niet meteen de beste vrienden zijn. Stel je voor dat jij ineens verplicht wordt om samen te leven met een wildvreemde. Jij zou hier ook niet meteen mee akkoord zijn. En zo geldt dit ook voor konijnen (en andere dieren).

Konijnen koppelen: Tekst

Stap 4: Tijd opbouwen tijdens de introductie

Herhaal de vorige stap enkele dagen tot de twee konijnen zonder problemen 2 uur ontspannen in elkaars nabijheid kunnen vertoeven. Zie je veel ontspannen gedrag bij beide konijnen dan zijn ze officieel klaar om bij elkaar te blijven.

​

Voorbeelden van ontspannen gedrag

  • Elkaar wassen

  • Naast elkaar liggen

  • Samen eten

  • Zichzelf wassen en eten in elkaars buurt

Konijnen koppelen: Tekst

Stap 5: Definitieve woonst

De konijnen kunnen nu verhuizen naar hun definitieve verblijfplaats. Zorg ervoor dat elk konijn zich kan terugtrekken in een hok, doos of tunnel wanneer dat nodig is. Zet het kersverse duo niet meteen in een kleine ruimte samen en zorg voor voldoende verrijking (tunnels, kartonnen dozen, knaagmateriaal, puzzels, speelgoed, …) om zich mee bezig te houden. Wanneer het eindverblijf voorheen van één van de konijnen was, reinig het dan tijdig en heel grondig met een speciale enzymatische reiniger om geurresten te verwijderen.

Konijnen koppelen: Tekst

Welk gedrag kan je verwachten tijdens een koppeling?

  • Elkaar negeren

  • In een hoek gaan zitten

  • Objecten markeren met kinklier, keutels en urine

  • Onrust (het konijn is beweeglijker dan anders)

  • Heen en weer rennen of weg van elkaar rennen

  • Elkaar najagen

  • Het andere konijn in de achterhand bijten

  • Plukken van de vacht worden uitgetrokken

  • Vlinderen (om elkaar heen draaien)

  • Op elkaar rijden

  • In de nek bijten tijdens het rijden

  • Sproeien

Konijnen koppelen: Tekst
bottom of page