top of page
Image by Ricky  Kharawala

SYRISCHE HAMSTER

Algemene eigenschappen

Zoals de naam al doet vermoeden is de Syrische hamster afkomstig van de Syrische steppes en woestijnen. Vanwege zijn wildkleur wordt het ook wel eens de goudhamster genoemd.

Het is een leuk diertje om naar te kijken en hij kan opgepakt worden als dit is aangeleerd. Dit maakt hem populair als huisdier. Met zijn 12,5 tot 17,5 cm en 100 tot 300 gram hij is tevens de grootste hamstersoort die als huisdier gehouden wordt. Ze worden zo’n 1 tot 3 jaar oud.


Ondertussen bestaat de gedomesticeerde Syrische hamster in verschillende haartexturen en kleurvariëteiten. Je hebt de korthaar, de langhaar, de satijn en de rex. Er bestaan éénkleurige hamsters maar ook tekeningdieren zoals de witband, schildpad, driekleur of gevlekt.
Hamsters zijn propere dieren en wassen zichzelf regelmatig, dit hoef jij dus niet te doen!
Langharige hamsters dienen wel geborsteld te worden om klitten te verwijderen.

​

De Syrische hamster is een solitair beestje, je mag er dus slechts één per kooi houden! Naar soortgenoten zijn ze agressief, naar mensen toe zijn het lieve en nieuwsgierige beestjes.

Overdag rusten ze, in het wild, in hun zelf gegraven ondergronds hol.
Bij jouw thuis zal hij zich overdag in zijn schuilhuisje terugtrekken of in de bodembedekking nestelen om te slapen. Voor kleine kindjes is het dus geen geschikt huisdier omdat ze de hamster overdag met rust moeten laten. Dat hij actief is tijdens de schemer en in de nacht maakt ook dat je hem best niet op jouw slaapkamer houdt. ’s Nachts kan een Syrische hamster tot wel 2 km afleggen in het looprad. De geluiden van het knagen, het looprad e.d. zouden je nachtrust wel eens kunnen verstoren.

​

Wanneer je je een Syrische hamster aanschaft is deze best 5 weken oud. Voor deze leeftijd is het maagdarmkanaal nog niet volledig ontwikkeld en zogen ze ook nog bij de moeder naast het opnemen van vast voedsel.

​

Bij temperaturen onder de 10°C houdt de Syrische hamster een winterslaap. Hierbij kan zijn lichaamstemperatuur dalen van 36-37°C tot wel 5°C en zijn hartslag zou kunnen dalen tot 10 beats per minute. Je zou je wel eens kunnen vergissen met het overlijden van het diertje.
Tijdens zijn winterslaap verbruikt de hamster nauwelijks energie en is de hersenactiviteit minimaal.
Als je hem voorzichtig een beetje uitrolt zal hij trage reflexen vertonen. Als je jouw hamster in een warmere omgeving legt, zal hij weer bijkomen.

​

Een leuk weetje is dat de draagtijd van de Syrische hamster de kortste is van de zoogdieren. Deze bedraagt namelijk slechts 16 dagen. Enkel buideldieren hebben een kortere draagtijd maar hier blijven de jongen nog een hele tijd in de buidel zitten.

Syrische hamster: Over mij

Hanteren

Enkele tips in de omgang met jouw hamster:

  • Heb je jouw Syrische hamster pas aangeschaft? Laat hem dan eerst een paar daagjes rustig in de kooi zitten zonder hem te storen zodat hij aan de nieuwe omgeving kan wennen. Hierna kan je beginnen met een vertrouwensband op te bouwen door iets lekkers uit je hand te geven.

  • Denk eraan dat de goudhamster overdag slaapt, als je hem wakker maakt zal hij schrikken en misschien bijten.

  • Wil je met hem spelen? Doe dit dan tijdens de schemeruren wanneer hij wakker is.

  • Was steeds je handen voor het hanteren van de hamster, achterblijvende geuren op je handen kunnen de hamster afschrikken.

Syrische hamster: Tekst
Image by Andy Holmes
Syrische hamster: Welkom

Voeding

De Syrische hamster is een omnivoor. Op zijn menu staan voornamelijk noten, granen, zaden en pitjes. Daarnaast eet jouw hamster ook fruit, groenten en planten zoals gras, weegbree, klaver. Zorg ervoor dat jouw hamster ten alle tijden over voldoende hooi beschikt. Om aan dierlijke eiwitten te komen zal een hamster ook af en toe meelwormen of krekels naar binnen spelen.

​

Hamstervoer bevat verschillende ingrediënten zoals noten, zaden en gedroogde groenten voor een gebalanceerd dieet. Hiervan kan je een eetlepel per dag geven (ongeveer 10 gram).

Geef steeds maar kleine porties van bederfelijke producten. Hamsters leggen namelijk een voorraadje voedsel aan. Ze kiezen hiervoor een plekje in hun verblijf, stoppen zo veel mogelijk voedsel in hun wangzakken en legen dezen bij de opslagplaats.


De twee wangzakken van een hamster zijn eigenlijk oprekbare huidzakken die aan beide kanten in het muiltje van de kaak tot aan de schouder lopen. Ze bevatten geen speekselklieren, op deze manier blijft het vervoerde voedsel droog en gaat het niet schimmelen in de opslagplaats.

​

Pas op: niet elke vrucht die voor de mens eetbaar is, is dat ook voor jouw knager. Citrusvruchten en druiven zijn voorbeelden van fruit dat jouw hamster niet mag. Groenten uit de nachtschade- en look-familie vermijd je ook best. Wil je eens iets nieuws proberen? Zoek dan eerst op of jouw huisdier dit mag.

​

Verder doet de Syrische hamster aan coprofagie. Je zal hem dus af en toe een ontlastingskorrel zien opeten. Hier haalt de hamster vitaminen B en K uit.

Syrische hamster: Tekst
Goudhamster 4.jpg
Syrische hamster: Welkom

Kooi

Zorg ervoor dat jouw hamster plaats genoeg heeft in zijn verblijf en dat er verrijking aanwezig is zodat hij zich niet gaat vervelen.
Werk bijvoorbeeld met een kooi met meerdere verdiepingen of verbindt 2 kooien via een tunneltje met elkaar. Zorg ervoor dat het verblijf droog en condensvrij is en niet in tocht of volle zon staat.

​

Als bodembedekking kan je bijvoorbeeld houtvezel gebruiken. Als nestmateriaal is hooi boven synthetisch nestmateriaal te verkiezen. Dit laatste kan problemen geven als het in het maagdarmkanaal terecht komt.

​

Speelgoed en een looprad kunnen niet ontbreken in een hamsterkooi. Richt je kooi in met takken, horizontale tralies of iets anders om op te klimmen, een plekje waar de hamster zich kan terugtrekken zoals een omgekeerde bloempot of een houten huisje. Kartonnen rolletjes van wc-papier of keukenrol, eierdozen en katoenen lapjes vinden ze zeer leuk om mee te spelen.
Takken zijn ook goed als slijtmateriaal voor de tanden. Gebruik je liever iets anders dan zijn harde hondenkoekjes of winterwortels hiervoor ook geschikt.

​

Merk je dat het diertje stereotiep gedrag vertoont in het looprad? Haal het rad dan na een beperkte tijd uit de kooi in plaats van het er continu te laten instaan.

​

Voorzie een stenen bakje om het voer in te doen. Controleer dagelijks of jouw hamster voldoende voer heeft. Als het voederbakje leeg is, controleer dan ook altijd het voorraadkamertje van jouw hamster, hier heeft hij wellicht nog eten genoeg.
Water bied je best aan in een drinkfles. Een hamster drinkt niet veel per dag en in een schaaltje kan het water nogal snel bevuild raken.

​

Hamsters zijn zindelijk, ze hebben een vast wc-hoekje in hun kooi. Je kan hier een hamstertoilet van maken door er kattenbakkorrels te leggen.
Als je dit wc-hoekje meermaals per week proper maakt, hoef je het volledige verblijf maar één keer per week grondig schoon te maken en van nieuw bodemmateriaal voorzien.

​

De Syrische hamster is een goede klimmer, dit maakt van hem een ontsnappingsheld! Laat ze niet loslopen in jouw huis want ze wringen zich in kleine kiertjes waar jij ze waarschijnlijk niet meer terugvindt.

Syrische hamster: Tekst

Bij de dierenarts

Over het algemeen zijn Syrische hamsters sterke, gezonde dieren.

Moet je toch een keertje naar de dierenarts? Dan kan je een plastic aquarium met sluitend deksel als transportmiddel gebruiken.

​

Enkele zaken waarmee de goudhamster gezien wordt in de dierenartsenpraktijk zijn natstaart, een uithangende wangzak en een verstopte wangzak.

​

Natstaart of wet tail is een beruchte ziekte waarbij de achterhand van de hamster nat is door waterdunne diarree. Het diertje zit er dan ook apathisch en lusteloos bij. Dit komt voornamelijk bij jonge hamsters voor tussen 3 en 10 weken en kan veroorzaakt worden door stress.

​

Bij een uithangende wangzak (eversie) is de wangzak binnenstebuiten gekeerd en hangt hij uit het muiltje. Deze moet voorzichtig weer naar binnen geduwd worden.

​

Bij een verstopte wangzak (impactie) zal je merken dat de wangzak voller lijkt dan normaal en altijd gevuld is. Het voedsel moet er dan voorzichtig uitgeduwd worden. Als het zo niet lukt schakelt de dierenarts over op een forceps-tangetje waarmee hij de wangzak ledigt en nadien wordt de wangzak gespoeld.

Problemen aan de wangzak kunnen voorkomen worden door ervoor te zorgen dat je hamster enkel geschikte voeding kan verzamelen.

​

Verder wordt er wel eens diabetes gezien bij oudere hamsters en komen ook ademhalingsinfecties voor. Als je zelf verkouden bent, was je best jouw handen voor je jouw hamster verzorgt. Verkoudheden kunnen namelijk overgedragen worden van mens op dier.

​

Zie je ter hoogte van de heupen een iets kalere, donkere plek? Wees dan niet ongerust, dit zijn de geurklieren die zich aan beide zijden van de flanken bevinden. Vooral bij mannelijke exemplaren kunnen deze geurklieren opvallen. Hier moet je je dus geen zorgen om maken.

Syrische hamster: Tekst
Syrische hamster: Tekst
bottom of page