KOSTEN
Denk je eraan een konijntje aan te schaffen?
Hier zetten we de meest voorkomende kosten even op een rijtje.
We beginnen bij het konijn zelf. Wanneer je nog geen konijnen hebt, neem je er best twee. Wanneer je een konijn alleen houdt, kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Let wel op, je kan niet zomaar elk konijn samen zetten.
Natuurlijk is er een prijsverschil tussen een raskonijn en een gewoon konijn.
Dierenarts
Wanneer je een konijn gekocht hebt, ga je best eerst naar de dierenarts. De dierenarts zal het konijn volledig controleren op ziektes en de juiste vaccinaties toedienen.
Wanneer je een ziek konijn koopt, kunnen de kosten al snel oplopen.
De dierenarts zal het konijn ook castreren of steriliseren, als je dit wenst. De kosten van een castratie liggen lager dan die van de sterilisatie. Dit komt doordat een sterilisatie een meer gecompliceerdere ingreep is.
​
Op normale jaarbasis moet je zeker één keer naar de dierenarts. Je konijn wordt dan helemaal nagekeken en krijgt zijn jaarlijkse vaccinaties. Dit onderwerp komt later nog uitgebreid aan bod.
Natuurlijk kan je ook in een onvoorziene situatie terecht komen wanneer je konijn ziek wordt waardoor je nog eens langs de dierenarts moet. Deze kosten zijn afhankelijk van de aandoening van het konijn.
Huisvesting
De huisvesting is ook erg belangrijk.Â
Onder huisvesting behoren verschillende onderdelen zoals een ruim hok, drink- en eetbakjes, speelgoed, een ren, …Â
Dit zijn de eenmalige aankopen, hier moet je normaal maar één keer in investeren. Deze kunnen natuurlijk na een tijdje aan vervanging toe zijn. Er zijn ook verschillende kosten die regelmatig terugkeren.
Terugkerende kosten
Onder terugkerende kosten vallen de voeding, hooi, bodembedekking, …Â
Al deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de merken die je koopt.